Bij schouder-, rug- of nekklachten kan er ook sprake zijn van hevige hoofdpijn en/of duizeligheid. Waar de klacht vandaan komt, hoeft niet direct de oorzaak te zijn. Een manueel therapeut kijkt verder en zorgt ervoor dat het hele lichaam behandelt wordt door middel van mobilisatie en manipulatie. Het zelfhelend vermogen van het lichaam zet jouw lichaam direct aan het werk.

Indien er sprake blijkt te zijn van uitstralende pijn naar het hoofd vanuit de spieren, zal de manueel therapeut door middel van stretch/mobilisatie/druk technieken en/of oefeningen proberen om de hoofdpijn te laten verminderen. Daarnaast heeft een manueel therapeut kennis over duizeligheid.

Een voorbeeld is als er sprake is van BPPD. Dit is een draaiduizeligheid die ontstaat na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals gaan liggen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en gaat soms gepaard met misselijkheid en heel soms met braken. Een manueel therapeut kan de Epley maneuvre inzetten. Circa 80% van de mensen is dan binnen twee behandelingen volledig van de duizeligheidsklachten af. Duizeligheid kan ook ontstaan door spierspanningen in de nek. In dat geval zal de manueel therapeut hiermee aan de slag gaan.

Wat kunt u zelf doen bij duizeligheid?

Leef en eet gezond

Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten en niet roken.

Blijf in beweging

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer uw dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze waar nodig aan. U kunt specififieke bewegingen beter vermijden als u er duizelig van wordt. Probeer uw (werk) houding eens zelf te beoordelen: Kan het beter? Kunt u regelmatig afwisselen van houding?

Positiviteit

Hoe meer u piekert, hoe erger het lijkt. Negatieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt.

Blijf actief in werk en huis

Het is goed om actief te blijven. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaam- heden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.

Mogelijk is een specifieke oefening van belang, maar dat leggen we u uit tijdens de eerste behandelingen.