Van alle vrouwelijke jonge topvoetbalsters zit momenteel een kwart thuis met een voorstekruisbandblessure. Hoe kan dit? En wat kan er preventief gedaan worden om knieblessures te voorkomen? Experts maken zich zorgen over VKB-blessures bij jonge voetballers. Meisjes lopen groot gevaar. Preventieprogramma’s werken, maar worden vooral onder jongeren niet gebruikt. “Steeds meer meisjes voetballen. Over tien jaar is het probleem enorm”, zegt Evert Verhagen, hoogleraar sport, bewegen en gezondheid aan het UMC Amsterdam. Ook de orthopedisten en sportartsen maken zich grote zorgen over de gezondheid van voetballers. We zien bij Fysiotherapie Wateringse Veld ook veel jonge meiden met knieproblemen. De hoeveelheid stijgt elk jaar in grote getalen.

1 op de 4 meisjes scheurt haar kruisband

Meisjes hebben een vier tot acht keer hogere kans op kruisbandletsel dan jongens. Één op de vier vrouwen scheurt haar kruisband opnieuw (vaak de andere kant). Uit Fins onderzoek blijkt dat het aantal voorstekruisbandblessures bij kinderen onder de 18 jaar van 2004 tot 2014 is verdubbeld. De grootste toename van dit letsel (143 procent) zagen onderzoekers bij meisjes in de leeftijd 13 tot 15 jaar.

Bewegingsarmoede

In Nederland kampen jongeren momenteel met een bewegingsarmoede. Er wordt te weinig buiten gespeeld, en tijdens deze belangrijke uurtjes buiten leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze kunnen vallen. Dit gemis oefenen ze ook niet in dat uurtje voetbaltraining in de week. De spierslimheid blijft achter.

Voorkomen is beter dan genezen

Is deze ernstige knieblessure grotendeels te voorkomen? Ja, zeggen veel experts. Door middel van een preventieprogramma kan dat zeker. Een goede voorbereiding, preventief trainen. En dat kan bij Fysiotherapie Wateringse Veld locatie Sportcomplex VELO en in het Gezondheidscentrum Wateringse Veld.

Preventieve sporttesten

Hiermee testen we of de sporters een verhoogd risico hebben voor het oplopen van een knieblessure. Dit zien we namelijk veel bij veldsporten. Zo hebben we bijvoorbeeld de jeugd van de voetbal en volleybal uitgenodigd voor de screeningstest. Als ze positief scoren nodigen we ze uit 1-op-1 om te achterhalen welke spiergroepen sterk genoeg zijn en welke aandacht of een speciaal trainingsprogramma nodig heeft.

Wij maken het leuk

Wil je dat oefeningen effect hebben? Dan moet het uitdagend en leuk zijn! Preventief trainen doen wij op een sportieve, leuke manier zodat het voor ieder kind net aanvoelt als een normale training. We verwerken preventieve oefeningen in deze sessie. We maken er beeldende oefeningen van, zoals ‘zak zo diep alsof je gaat zitten op een stoel’. Dit kunnen de jongeren zich inbeelden en denken hier tijdens een training ook over na.

Voorkom blessures en laat jouw kind meedoen aan de preventieve training.

Inschrijven