Jaren geleden hoorde je er helemaal bij met je oma fiets. Zo een Old Dutch. Je was de blits!

Niet alleen meiden, maar ook jongens. Je wilde met zo een fiets aankomen op school.

Maar tegenwoordig is het anders. Nu rijd je als puber op een elektrische fiets. Want dat is praktisch én snel. Wat voor kleur of vorm maakt niet uit. Als hij je maar snel van A naar B brengt. Elektrisch, dat is momenteel je van het. Zelf niet zoveel hoeven te doen, alleen maar de accu mee en gaan.

Wat gebeurt er nu met de essentie van het fietsen? Natuurlijk, we willen allemaal van A naar B komen, maar is het fietsen van vroeger niet een groot onderdeel geweest van de gezondheid en fitheid van de mens? Een hele dag tussen de schoolbanken zitten of op kantoor achter je beeldscherm, brengt niet veel goeds voor je gezondheid.

Niet alleen buiten fietsen, maar inspanning in het algemeen zorgt voor een beter humeur. Het is goed voor het immuunsysteem en zorgt dat je informatie beter kan opnemen en verwerken. Wie zijn hersenen aan het werk zet, stimuleert ook de hersenschors en die remt ongewenste emoties af zoals angst, stress en depressie. Bewegen maakt je slimmer! Bij mensen die fietsen of op andere manieren bewegen, ontwikkelen de verbindingen in hun hersenen zich sneller en steviger. En, dat half uurtje fietsen op een dag, zorgt toch al voor een verbranding van maar liefst 250 kcal. 

Beweegproblemen door weinig beweging

Over het algemeen verbruik je minder zuurstof wanneer je elektrisch fietst: bij een ritme van 60 keer trappen per minuut is je hartslag en zuurstofopname lager op een e-bike dan op een gewone fiets. Dat bevestigt dat je meer inspanningen levert op een gewone fiets, met een groter effect op je conditie.

Natuurlijk is fietsen op een e-bike beter dan helemaal niet fietsen. Maar door een elektrische fiets te gebruiken, beweeg je  automatisch minder en verbrand je minder dan op een gewone fiets. Hierdoor kunnen er voor veel mensen beweegproblemen onstaan.

Vrijwel alle beweegproblemen lossen zich op door weer, vaker en/of anders te bewegen. Door anders te leren kijken, iets te helpen voelen, iets te laten ervaren en te motiveren om meer te bewegen. Fietsen is daar een goed voorbeeld van, maar dan wel op een normale fiets. Fietsen brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals:

1. Leren ontspannen en helpen tegen stress

Tijdens het fietsen kun je even aan iets anders denken. Lange ritten ontspannen de geest. Het beïnvloedt het hele lichaam en het welzijn; lichaam en ziel komen tot rust, maar ook het hoofd. Fietsen heeft een positief effect op het verminderen van stress en tijdens het fietsen worden bepaalde stoffen zoals endorfine en serotonine aangemaakt. Deze stoffen geven een geluksgevoel.

2. Ziektes voorkomen

Fietsen vermindert het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op het bloed. De samenstelling van je bloed verandert, en door de beweging van het fietsen en de verhoogde hartslag gaat het sneller stromen. Ook worden de bloedvaten soepeler en sterker en raken ze langzamer verstopt.

3. Beter slapen

Studies tonen aan dat we beter kunnen slapen als we elke dag een beetje fietsen. Door slechts 30 minuten per dag te trappen, val je sneller in slaap en slaap je tot een uur langer. Door buiten te zijn en dus meer daglicht te hebben, zul je beter in staat zijn om je natuurlijke slaapritme te vinden. Daarnaast vermindert zonlicht de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat weer een goede nachtrust kan bevorderen.

4. Helpt tegen overgewicht

Fietsen is een zeer goede manier om extra kilo’s kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen zo’n 97 calorieën kunt verbranden? Fietsen is een licht inspannende oefening die de gewrichten niet zwaar belast. Je maakt vloeiende en gelijkmatige bewegingen. Ben je al wat zwaarder, dan is fietsen ook een goede oplossing. Het grootste deel van je gewicht zit in het zadel, dus je knieën en enkels hoeven dat gewicht niet te dragen. Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Wij vinden het belangrijk om bij de essentie te blijven; bewegen is gezond. Blijf bij het oude vertrouwde fietsen! (op de Old Dutch)