“Ik ben Marloes, afgestudeerd als Ergotherapeut in 2003. Als ergotherapeut vind ik het belangrijk om te luisteren naar wat iemand zegt, wat heeft iemand nodig en wat is jouw hulpvraag. Iedereen krijgt hierdoor een unieke behandeling, passend bij zijn verhaal.
Mijn expertise ligt bij het behandelen van iemand met chronische pijn en burn-out klachten en stress gerelateerde klachten, ik ben aangesloten bij het netwerk Weer aan het werk, Energieherstel (Netwerk burn-out) en Neuronetwerk.
Wat vraagt veel van je?
Meestal is de hulpvraag: ik wil graag minder moe zijn en/of van mijn pijn af. Dit onderzoeken we samen door te kijken naar wat iemand doet op een dag en of iemand daar iets aan kan veranderen. Wat zijn (te) zware activiteiten? Wat vraagt veel van je? Je kijkt op activiteitenniveau en je kijkt naar gewoontepatronen, zoals huishouden, werk of moeder zijn. Wat kost je energie en wat geeft je energie.
Met ergotherapie kijken we zowel fysiek als mentaal. We focussen ons op wat voor inspanning voor jou zwaar aanvoelt. Is je dagindeling slim? Kunnen we hier iets aan doen? Mag je meer pauzes nemen op je werk of meer rustmomenten inlassen gedurende de dag? Daarnaast focussen we juist op activiteiten waar je energie van krijgt, ook wel “blije activiteiten” genoemd.
Wanneer word je moe?
Dat schrijven we op, zodat je je hier bewust van wordt. Hoe ontstaat dit? En hoe kan jij dit veranderen? Een middel waar we veel mee werken is de activiteitenweger – hoeveel punten geef ik op een dag uit? De ene dag is dat misschien 8 en de andere dag 5. Het doel is om dit elke dag gelijk te houden, zodat je een balans krijgt in een dag en week. Een balans is de basis, vanuit hier ga je dan opbouwen.
Alle leeftijden
Ergotherapie is er voor alle leeftijden. Ik zie vooral cliënten tussen de 20 en 60 jaar. Deze doelgroep heeft vaak last van overprikkeling, stress, te weinig energie en pijnklachten. Ieder met zijn eigen hulpvraag.
Slaapproblemen?
Ook vaak last van slaapproblemen? Je kunt moeite hebben met inslapen of om in een diepe slaap terecht te komen. Dit heeft vaak te maken met overprikkeling gedurende de dag. Als je te veel doet op een dag, heb je een grote kans moeilijk in slaap te komen.
Om hier zicht op te krijgen, bekijken we samen wat je doet op een dag. Als dit te veel prikkels oplevert, maken we een persoonlijk plan wat bij jou werkt, om van deze prikkels af te komen. Denk hierbij aan je activiteiten meer verdelen op de dag, in de avond een vast avondritueel, bijvoorbeeld een stukje wandelen of muziek luisteren.
Persoonlijk en uniek behandelen
Het fijne aan de ergotherapie is dat wij snel schakelen met andere collega’s. Brett en Susanne kijken naar het psychosomatische aspect, en Celine past weer oefentherapie toe. Door het totaalconcept kunnen we ieder vraagstuk persoonlijk en uniek behandelen. “
Balansgroep
In januari 2024 gaat de Balansgroep van start!
Na de positieve ervaringen van cliënten bij het geven van een groepsbehandeling voor post-covid cliënten, heeft Ergotherapie Wateringse Veld de balansgroep ontwikkeld. Dit is voor mensen die onvoldoende balans ervaren in wat ze kunnen (belastbaarheid) en wat ze doen (belasting). Tijdens de bijeenkomsten van de balansgroep gaan we op zoek naar jouw balans in wat je doet en wat je kan, ook wel belasting en belastbaarheid genoemd. De bijeenkomsten duren 1,5 uur. Hierin komt een stukje educatie en vooral ook de toepassing op jouw dagelijkse leven aan bod. Tussendoor lassen we een ontspanningsmoment in. De balansgroep komt in totaal 5 keer samen. Hierbij werken we samen met de fysiotherapie, zij geven samen met de ergotherapie een groepsbijeenkomst waardoor fysiek en mentaal nog mooier samen worden belicht.”
Recente reacties